Maisto džiovinimas

Viskas buvo džiovinama džiovintuvu ROTOR

Česnakų žiedynai(ūgliai)

Žieminiai česnakai birželio pradžioje išleidžia ūglius( žiedynus).  cesnaku ziedynai

Daugelis juos skabo. Vieni juos išmeta , kiti sūdo , šaldo , marinuoja . Sveikiausias būdas turėti šių prieskonių- džiovinimas.

Tai , taip pat sutaupo vietą šaldiklyje ar šaldytuve. cesnaku ziedynai

Sudžiovinti ūgliai naudojami kaip prieskoniai .

 

 

cesnaku ziedynai 2

Daržovės sultiniui

IMG_5878Tai labiau idėja nei receptas. Galite miksuoti visas jums patinkančias daržoves. Aš maišiau :

Morkos , morkų lapai (ypač  rekomenduoju tiems , kas turi problemų su kraujagyslėmis), kopūstai , svogūnai , česnakai , pomidorai , paprikos , čili pipiriukai( nepadauginti !) ,  virtas mėsos faršas.supjaustyta

Galima naudoti visas daržoves- cukinijas , agurkus, bulves, burokus , ropes , žirnius.

Taip pat ir daržovių dalis , kurias šiaip išmetate- burokų lapų stiebelius , žirnių ankštis , peraugusius agurkus .

Viską sudžiovinus susmulkiname. Džiovinimo laikas priklauso nuo daržovių kiekio ir rūšies , supjaustymo dydžio.sudziovinta

Nededu druskos , nes ji netolygiai pasiskirsto . Pipirus ir druską dėsiu gaminant.

Porą šaukštų  mikso supylus į termosą ir užpylus  vandeniu turėsite nuostabų sultinį.

Džiovintų daržovių dedu virdama garnyrus – ryžius , makaronus , grikius.

IMG_8828

Moliūgai

Šiemet saulė nelepino moliūgų , todėl užaugo kažkokie nevykę.

20171104_134224

 

Imame apie 4 kg moliūgą  20171104_134317

nulupame , supjaustome kubeliais . Viską užpilame apie  800g cukraus.

20171104_140034

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laikome per naktį. Ryte 20171105_132525nukošiame susidariusį sirupą. Įtarkuojame apelsino ir citrinos žievelės( tik netarkuoti baltos žievelės , bus kartu). Sirupą paverdame  20171105_133947

 

 

Viską užpilame ant moliūgų ir vėl palaikome bent 10 val .Sirupą su moliūgais užverdame. Nepervirti. Moliūgai turi pasidaryti skaidrūs , bet neištižę. Nukošiame . Sirupą galime šaldyti , turėsime saldžių ledukų20171107_072219.

 

 

 

 

Moliūgus dedame į džiovintuvą . 20171106_13530620171106_135400

 

 

 

 

 

 

Man išdžiuvo per 11 val. Labai perdžiūvusių nenorėjau.

20171106_194307

Pavolioti į cukraus pudrą ir ragaukite. Labai greitai išragavome . Nebuvo kam nepatiko. Vaikams , kurie labai nemėgsta moliūgų, patiko labiausiai. Norint dar sveikiau , galima dėti dar mažiau cukraus. Sirupas susidaro iš pačių moliūgų. Kitą kart bandysiu visai nedėti.

20171107_103118

Serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus file48392205_9383ab29sveikatai yra juodųjų serbentų uogos. Atlikus testus nustatyta, kad šios uogos apsaugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, neleidžia susilpnėti protinei garbaus amžiaus žmonių veiklai.

Juodieji serbentai visas kitas uogas lenkia vitaminų, mineralų ir kitų juose esančių naudingų medžiagų kiekiu bei koncentracija.

Skaniausios ir naudingiausios uogos būna iškart po surinkimo. Tačiau norint uogas išsaugoti žiemai, reikia jas šaldyti arba džiovinti.

 

Iš 5 kg šviežių uogų gauname  apie 1 kg džiovintų. Džioviname apie 38-45 val jei  padėkle dedame dviem sluoksniais ir džioviname  60˚С temperatūroje.Džiovinant  uogas vis pamaišome .

Džiovintas  skanu valgyti vienas, galima dėti į košes, plikyti vandeniu ir gerti arbatą.

sushenaja_chernaja_smorodina

Juodųjų serbentų arbata

Arbatai paprastai naudojama juodųjų serbentų džiovintos uogos ar džiovinti lapai, kuri yra puiki alternatyva žmonėms, norintiems nustoti vartoti kofeino turinčius gėrimus. Dar galima dėti ir pumpurų.
Lapus reikėtų skinti serbentų žydėjimo metu. Pumpurai skinami žiemą arba anksti pavasarį, dar neišsprogę.
Puodeliui verdančio vandens naudokite ne mažiau kaip 2 arbatinius šaukštelius ruošinio.

Juodųjų serbentų arbata – itin gražios spalvos, pagal kurios sodrumą galima nustatyti arbatos naudingumą: jei stipri arbata – tamsiai violetinės spalvos, vadinasi, yra šviežia, pilna vitaminų. Tokia – tamsi – arbata yra pati sveikiausia.

Reguliariai geriant juodųjų serbentų arbatas ar sezonu metu valgant uogas, žmonės yra energingesni, geriau jaučiasi, rečiau pavargsta, paprastai yra geros nuotaikos, optimistiškesnių pažiūrų.

Braškių čipsai

http://www.dziovintuvas.lt/braskes/braskiu-cipsai/

pastilės iš braškių

Meškinis česnakas

Praėjusią savaitę susirinkome daug meškinio česnako 20170425_094633_1493119905869Kaimynai augina savo sode. Miškuose jis auga natūraliai, bet yra įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą. Šiemet sodinsime ir mes. Jau pasirūpinome sėklomis 20170425_131328_1493119905720.

Truputį apie jo gydomąsias savybes:

Meškinis česnakas – Natūralus vitamino C šaltinis, itin tinka sergantiems ateroskleroze, gydo skydliaukės sutrikimus, aukštą kraujospūdį, negyjančias žaizdas, valo ir stiprina organizmą. Nedideliais kiekiais nuolat vartojant lapus mažinamas cholesterolio kiekis kraujyje bei kraujospūdis.

Prisirinkome neblogą maišiuką ir beveik savaitę valgėme dėdami visur po truputį. Į salotas , ant sumuštinio, į padažą. Tačiau šviežias ne kažkiek ir palaikysi, reikia džiovinti.

Išdėlioju plonu sluoksniu ant padėklu ir viskas. 20170425_130513_1493119905802Dėja nepažiūrėjau , kada įjungiau džiovintuvą, bet manau , kad džiovinau apie valandą. vis pamaišant. Pirma lentynėlė išdžiūvo per pusvalandį. Iškart pakvimpa namai. Ne “česnakiškai” , kažkaip kitaip, skaniai. Maišyt labai atsargiai , nes gan trupa.

Nepamirškite , kad nežūtų naudingosios medžiagos, temperatūra neturi viršyti 40 laipsnių, 20170425_141209_1493119905682

 

 

 

 

 

Sudžiuvusių nemaliau , tik patryniau tarp delnų ir sudėjau į indelį

20170425_141507_1493119905588.

 

 

 

 

 

 

Džiovinti lapai skleidžia labai malonų kvapą ir gali būti gausiai dedami į sriubas, padažus, salotas, mėsos ir žuvies patiekalus.

 

Kalėdinės dekoracijos

Paskutinius obuolius džiovindama pasiruošiau ir Kalėdinės eglutės papuošimų.Naudojau apelsinus , mandarinus ir laimą.Apelsinus pjausčiau riekėmis , laimus ir mandarinus įpjoviau išilgaiir viską sudėjau į džiovyklę

Galutinis produktas atrodo taip :

 

.

džiovinti obuoliai

Šiemet surinkome daug obuolių. Sena obelis , taigi rūšies nežinau 20160906_093424.

Supjausčiau riekelėmis 20160906_094414, odeles nelupau. Dariau tik du padėklus. Fiksuojame džiovinimo pradžią 20160906_101747ir aukščiausią temperatūrą 20160906_101218Džiūvimo eigoje sukeičiame padėklus vietomis . Mėgstame labiau sudžiūvusius , todėl džioviname truputį ilgiau. Džiūvimo pabaiga 20160906_194802_001. Mūsų obuoliukai atrodo taip 20160907_073426. Dėja bent šiemet nesužinosime kaip jie laikosi ilgesnį laiką . Šiandien Vaivos mokykliniai pietūs atrodo taip : 20160907_073605

Paštetas su džiovintais pomidorais

Paštetas su džiovintais pomidorais