Maisto džiovinimas

Viskas buvo džiovinama džiovintuvu ROTOR

Serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus file48392205_9383ab29sveikatai yra juodųjų serbentų uogos. Atlikus testus nustatyta, kad šios uogos apsaugo nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, neleidžia susilpnėti protinei garbaus amžiaus žmonių veiklai.

Juodieji serbentai visas kitas uogas lenkia vitaminų, mineralų ir kitų juose esančių naudingų medžiagų kiekiu bei koncentracija.

Skaniausios ir naudingiausios uogos būna iškart po surinkimo. Tačiau norint uogas išsaugoti žiemai, reikia jas šaldyti arba džiovinti.

Iš 5 kg šviežių uogų gauname  apie 1 kg džiovintų. Džioviname apie 38-45 val jei  padėkle dedame dviem sluoksniais ir džioviname  60˚С temperatūroje.Džiovinant  uogas vis pamaišome .

Džiovintas  skanu valgyti vienas, galima dėti į košes, plikyti vandeniu ir gerti arbatą.

sushenaja_chernaja_smorodina

Juodųjų serbentų arbata

Arbatai paprastai naudojama juodųjų serbentų džiovintos uogos ar džiovinti lapai, kuri yra puiki alternatyva žmonėms, norintiems nustoti vartoti kofeino turinčius gėrimus. Dar galima dėti ir pumpurų.
Lapus reikėtų skinti serbentų žydėjimo metu. Pumpurai skinami žiemą arba anksti pavasarį, dar neišsprogę.
Puodeliui verdančio vandens naudokite ne mažiau kaip 2 arbatinius šaukštelius ruošinio.

Juodųjų serbentų arbata – itin gražios spalvos, pagal kurios sodrumą galima nustatyti arbatos naudingumą: jei stipri arbata – tamsiai violetinės spalvos, vadinasi, yra šviežia, pilna vitaminų. Tokia – tamsi – arbata yra pati sveikiausia.

Reguliariai geriant juodųjų serbentų arbatas ar sezonu metu valgant uogas, žmonės yra energingesni, geriau jaučiasi, rečiau pavargsta, paprastai yra geros nuotaikos, optimistiškesnių pažiūrų.